top of page

Bezoek de tuinen

Een groene oase op het Noord-Bevelandse platteland

Aan de voet van de Zeelandbrug, even buiten het pittoreske kunstenaarsdorpje Kats, ligt de Zeeuwse Oase. Een aaneenschakeling van tuinen waarin je heerlijk kunt rondkijken, verdwalen en relaxen. Zonovergoten en weidse tuinen, beschutte bomenpartijen en dichte wilgenpaadjes, perfect aangelegde perken en met rust gelaten verwilderde stukken.

 

Of je nu komt voor inspiratie voor je eigen tuin, of gewoon zin hebt om lekker buiten te zijn, dat kan in deze creatieve buitenplaats. We organiseren ook regelmatig mooie kunstexposities, voorstellingen en verschillende soorten retraites, we houden je op de hoogte via onze events agenda of onze nieuwsbrief. 

IMG_7605.jpg
AdobeStock_242313877_lr.jpeg
Terra Limburgia IMG_7545.jpg

Respect voor natuur
& gezond verstand

De verzameling aan tuinen is uniek in z'n soort, nergens in Nederland is zo’n grote diversiteit aan rozen en clematissen te bewonderen. Er ligt een schat aan informatie over alle soorten, maar we bieden ook volop ruimte aan andere bewoners. Door zeer diverse beplanting aan bomen, hagen, grassen en planten in combinatie met plekken waar we juist niets doen, is de vogelstand in 25 jaar naar 55 vogelsoorten gestegen. Het waren er 20 in de jaren negentig. Er huist een fijn gezelschap aan kleine zoogdieren en de variatie insecten zoals vlinders is enorm.

Om deze diversiteit te bereiken en te behouden, zijn we terughoudend met menselijk ingrijpen. Bestrijdingsmiddelen worden niet of nauwelijks gebruikt. Niet omdat we aan een modetrend willen meedoen of graag een predicaat willen, maar gewoon uit respect voor de natuur en gezond verstand. Ook de keuze om rozen te kweken past binnen deze gedachte; het is een lokaal en duurzaam product (gaat jaren mee) en de productie vindt gewoon buiten plaats, zonder aanslag te doen op energiebronnen.

IMG_7631_edited.jpg

Het perfecte plaatje?

Bij ons kom je voor de schoonheid van de natuur. 

Wie een keurige strakke tuin verwacht, moeten we teleurstellen. Een groot en gevarieerd terrein zoals het onze, is niet tot op de millimeter te beheersen. En dat willen we ook niet vanuit de opzet en filosofie erachter.

Op een kwekerij is elke plant de eerste twee jaar mooi. Maar dan, daarna? Hoe houden ze zich op termijn? Welke rozen staan er nog prachtig bij en welke laten het na een paar jaar afweten? Een jonge struik geeft de eerste twee jaren vaak weinig problemen, maar hoe als hij ouder wordt? De mooiste eigenschap van een roos is z'n duurzaamheid, een goed verzorgde struik kan jaren meegaan en volop bloemen blijven geven. 

Onze tuinen bieden de gelegenheid rozen jaar na jaar in hun ontwikkeling te volgen. Hier vind je niet alleen pas geplante rozenstruiken, maar ook die er vanaf 1995 staan, zodat je ziet wat je in de loop van de tijd kunt verwachten. 

Bij ons kun je al wandelend, op je gemak de bloemen bekijken en krijg je een goed beeld van een struik als totaal, iets wat op een foto moeilijk te realiseren is. Een foto is bijna altijd mooi, de werkelijkheid is vaak anders; allerlei invloeden van buitenaf zoals regen, wind, bedreigingen door ziekten of zon kunnen van invloed zijn op de roos als geheel. Zo proberen we je een zo objectief mogelijk beeld van de plant te geven. Met je eigen ogen zie je de hoogte en breedte, het aantal rozen per vierkante meter en de verhoudingen ten opzichte van de omgeving. Dit soort eigenschappen laten zich in woorden moeilijk uitleggen terwijl een perk in het echt meteen alle informatie geeft.

pexels-markus-spiske-2847908.jpg
Headerbeelden Zeeuwse Oase8.png

Kom onze oase zelf ervaren!

bottom of page